Zo werkt Plusjeklas

Plusjeklas werkt projectmatig, waarbij je binnen elk project werkt aan drie vakken; onderzoeken, ondernemen & leren wie je bent. Met deze drie vakken reik je de kinderen bouwstenen voor het leven aan; Skills for life.

Als je één dagdeel per week tot je beschikking hebt voor de plusklas, kun je alle lessen geven. Op een dagdeel geef je dan de drie vakken:

 

Je hoeft natuurlijk niet alle drie de vakken te geven. Zo kun je er op school voor kiezen om bijvoorbeeld alleen het vak ondernemen te geven. Eventueel met een paar lessen erbij uit het vak 'leren wie je bent' of 'leren onderzoeken'. Geheel naar eigen keuze! Doordat het losse lessen zijn, kun je zelf de lessen uitzoeken die je graag wilt geven. Wel zit er vaak een volgorde in waar je rekening mee moet houden. Het abonnement is geldig voor alle lessen en geeft je de vrijheid en ruimte om bij alle vakken rond te kijken.

Elk Plusjeklas project bestaat uit:

13 dagdelen plusklas-lessen met opties voor uitbreiding (die je kunt inzetten als extra opdracht voor thuis of in de reguliere klas)
Opdrachten voor expeditietijd; tijd in de plusklas om te werken aan eigen keuzeopdrachten
Plusklasrapport, dat leerlingen zelf invullen
6 lessen voor de hele klas binnen hetzelfde thema
Afsluiting 'showtime', om te laten zien wat er geleerd is.

13 weken lang, 1 dagdeel van 3 lessen =
3 projecten per jaar

 

Als je één dagdeel per week beschikbaar hebt voor plusklasonderwijs, dan kan je drie projecten per jaar draaien. Één tot de kerstvakantie, één tot de meivakantie en een kort project tot de zomervakantie. 

Alles online

Met een abonnement op Plusjeklas, kun je alle lessen van alle projecten online inzien en eventueel downloaden in Powerpoint. Bij Plusjeklas werken zowel de leerkracht als de leerling met Google Drive. De plusklas werkbladen kunnen via Google Drive worden geprint en gekopieerd of digitaal klaargezet worden voor de kinderen. Op deze manier kunnen de kinderen dus heel gemakkelijk online leren.

Bron van inspiratie

Plusjeklas is zeer geschikt als inspiratiebron; het is té leuk om je eigen lessen te ontwerpen en aan te passen naar jouw wensen! Zo kun je kiezen in welke volgorde je de lessen inzet. Na drie jaar herhalen de thema's (en dus ook de bouwstenen) zich, maar dan weer met nieuwe uitdagende projecten!
Het meest logisch is om de volgorde aan te houden, zoals het er staat. Vanzelfsprekend kun je ook andere keuzes maken én zelf bepalen of je de lessen wilt inkorten of uitbreiden. Heb je minder tijd, dan zal je een keuze moeten maken welke vakken je wilt geven. Heb je meer tijd, dan staan er bij elke les ook uitbreidingskansen genoemd. Op het platform van Plusjeklas kan je nog meer inspiratie vinden of juist géven!

Zo werkt Plusjeklas

Bekijk de lessen en instructies online
Zelf nog aanvullingen? Download dan de lessen in PPT en pas naar wens aan
 Print eventuele werkbladen of zet ze klaar in Google Drive
 Geef de les in de plusklas
 Stem af met de leerkrachten van de reguliere klassen welke lessen zij kunnen geven
Inspireer en laat je inspireren op het Plusjeklas-platform

Download hier de brochure over Plusjeklas, zodat je deze gemakkelijk kunt delen met je team.