Een duwtje in de goede richting - www.plusjeklas.nl

Een duwtje in de goede richting

Een duwtje in de goede richting

Deze week was het weer show-time bij Jongleren.biz*. Leerlingen mochten aan hun ouders en bekenden laten zien waar ze zich deze periode mee bezig hadden gehouden.

Bij binnenkomst stonden ze al vol spanning te wachten. De een wat meer stil op de achtergrond, wachtend op een stoel, de ander springend van enthousiasme om wat komt.

Jurkjes gemaakt van vuilniszakken met daarop prachtig uitgeknipte fruitsoorten, leuzen op de muur die uitschreeuwen dat fruit een heel gezonde keuze is. Onder mijn voeten voel ik ook wat, ik werp een blik op de grond, het fruit lacht me in stickervorm toe. Ik loop verder het klaslokaal in, waar we van start gaan…

De kinderen showen hun eigen stop-motionfilmpjes. Ik word enthousiast gemaakt om op korfbal te gaan, van paarden te houden, met lego mindstorms of een instrument te gaan spelen. Een muziekje eronder, een titel erbij. Ik ben verbaasd, nog maar 5, 6 jaar zijn ze en ze weten me al mooi te overtuigen met hun leuke filmpjes.

Nu is het tijd om verder te showen. Samen met hun gast, een vader, moeder, opa of tante doorkruisen ze het lokaal. Op weg naar ‘De Maak’ (het technieklokaal) kom ik door de keuken. Ze zetten me voor een keuze. Twee borden zie ik, één met fruit, één met stukken chocola. Wat pak ik?

Met hun prachtige jurkjes, de leuzen en de stickers op de vloer hebben de kinderen geprobeerd om een onbewuste gedragsverandering bij mij teweeg te brengen, om mij het duwtje in de goede richting te geven, om een gezonde keuze te maken. Ik pak fruit.

Een nudge, zo leer ik. Een nudge heet het, wanneer je subtiel wordt gestimuleerd om je op een bepaalde manier te gedragen. Deze onderbouwers kunnen er niet meer omheen, na deze periode weten ze wat nudges zijn, herkennen ze nudges en zijn ze in staat om zelfs ouders op subtiele manier te sturen. Hopelijk in de goede richting… ?

 

*Jongleren.biz is een externe plusklas, waar kinderen een ochtend per week naar toekomen. Bij Jongleren.biz wordt al het lesmateriaal van Plusjeklas getest en doorontwikkeld.